Wolność do dysponowania własnym ciałem. Współczesny "spór o człowieka" - Grzywacz, Rafał (Zeszyty Formacji Katechetów, 2018)
Życie ludzkie w swym konkrecie, ekscytujące i zarazem tajemnicze, domaga się wysiłku poznania pełnej prawdy o nim. Już minimalny wysiłek poznania prawdy o życiu ludzkim doprowadza do zachwytu, a zarazem niepokoju, ponieważ jawi się ono, jako wyjątkowa wartość, za którą trzeba być odpowiedzialnym. Owa odpowiedzialność za życie współcześnie staje się poważnym zadaniem wobec nasilających się zagrożeń ludzkiego życia. Skala tych zagrożeń, a także ich społeczna akceptacja czy wręcz domaganie się ich prawnego usankcjonowania jest swoistym paradoksem wobec powszechnej akceptacji praw człowieka i godności ludzkiego życia.