Sakrament pokuty i pojednania młodzieży w ujęciu o. Józefa Stanisława Płatka - Kwiatkowski, Karol (Zeszyty Formacji Katechetów, 2018)
Sprawowanie sakramentu pokuty i pojednania pozwala wyodrębnić spośród penitentów kilka grup. Niniejszy artykuł koncentruje się na młodzieży. Analiza badawcza dostępnych źródeł pozwoliła wskazać płaszczyzny ludzi młodych, które mają istotny wpływ na korzystanie i sposób przeżywania spowiedzi. Wielość elementów mających wpływ na duchowość młodego pokolenia wpłynęła na decyzje by ująć je pobieżnie. Pochylając się nad zagadnieniem posługi sakramentalnej pominąć osobę szafarza. Jego osoba posiada istotny wpływ na przeżywanie i podejście do praktyki sakramentu pokuty. Niniejszy artykuł wskazuje na wybrane cechy, jakie powinien posiadać kapłan posługujący w konfesjonale. Powyższy artykuł jest wybiórczą analizą sprawowania sakramentu pokuty i pojednania wobec młodzieży. W tak krótkim artykule nie sposób omówić wyczerpująco kwestii związanych z posługą sakramentu miłosierdzia wobec dziewcząt i chłopców okresu dorastania. Stanowi on przyczynek do podjęcia dalszej refleksji i badań naukowych, które pozwolą usystematyzować dostępną literaturę.