Katechizacja przedślubna jako bezpośrednie przygotowanie do zawarcia sakramentu małżeństwa - Falkowski, Marcin (Zeszyty Formacji Katechetów, 2018)
Służba małżeństwu i rodzinie jest jednym z najważniejszych zadań Kościoła. Wyrazem tej troski jest zapewnienie wiernym właściwego przygotowania do małżeństwa. Zgodnie z obowiązującą doktryną duszpasterską, przygotowanie to przebiega w trzech etapach: dalsze, bliższe i bezpośrednie (katechizacja przedślubna). Niniejszy artykuł traktuje o przygotowaniu bezpośrednim, które rozpoczyna się od momentu spotkania narzeczonych z duszpasterzem w kancelarii parafialnej, a kończy zawarciem sakramentu małżeństwa. Ma ono na celu przygotowanie narzeczonych do świadomego złożenia przysięgi małżeńskiej, owocnego przeżycia liturgii sakramentu małżeństwa oraz do życia rodzinnego. Cel ten może zostać zrealizowany poprzez pogłębienie ich formacji duchowej oraz odpowiednią katechezę, zawierającą następujące treści: dojrzała osobowość, przymioty małżeństwa, sakramentalność małżeństwa i zadania małżeństwa. To przygotowanie powinno odbywać się w parafii narzeczonej lub narzeczonego. Odpowiedzialność za jego przeprowadzenie spoczywa na proboszczu parafii, nawet jeśli deleguje on do tej czynności wikariusza.