Z ks. Markiem Dziewieckim rozmawia Przemysław Radzyński, Kierownictwo duchowe - Radzyński, Przemysław (Zeszyty Formacji Katechetów, 2018)
Duchowość sprawia, że człowiek jest w stanie kierować swoim postępowaniem w sposób świadomy i wolny. Bóg obdarzył nas prawdziwą wolnością myślenia i działania. To dlatego każdemu z nas grozi kierowanie się błędnymi przekonaniami i podejmowanie błędnych decyzji. To właśnie dlatego duchowni i świeccy potrzebują nie tylko pomocy Boga, ale też jakiegoś dojrzałego człowieka – zwykle kapłana – który będzie im pomagał trwać na drodze błogosławieństwa i życia, czyli na drodze duchowej dojrzałości i świętości. Korzystanie z kierownictwa duchowego stwarza szansę, by wypływać na głębię człowieczeństwa, na głębię więzi, wartości i wrażliwości moralnej. Kierownictwo duchowe to towarzyszenie człowiekowi, by naśladował Jezusa, czyli by nie skupiał się na sobie, by codziennie na nowo brał swój krzyż i w codzienności uczył się kochać tak, jak Jezus pierwszy nas pokochał.