Duch Święty a posłannictwo Kościoła - Księżak, Grzegorz (Zeszyty Formacji Katechetów, 2018)
Narodzenie Kościoła dokonało się w dniu Pięćdziesiątnicy, gdy został posłany Duch Święty, a Apostołowie zaczęli „dawać świadectwo” o zbawczym sensie śmierci i zmartwychwstania Chrystusa. Po zstąpieniu Ducha Świętego rozpoczęło się przepowiadanie Kościoła. Apostołowie byli świadomi tego, że są powołani i posłani do misyjnej działalności. Otrzymali moc od Ducha Świętego, która zobowiązywała ich do działania. Istotną rolę w realizacji posłannictwa Kościoła odgrywa modlitwa do Ducha Świętego. Kościół musi być otwarty na Jego działanie i nie może zapominać, że sam Duch Święty przychodzi z pomocą naszej słabości.