Wychowanie a wartości - Dziewiecki, Marek (Zeszyty Formacji Katechetów, 2021)
Wychowanie to pomaganie wychowankowi w zajęciu mądrej i odpowiedzialnej postawy wobec siebie i innych ludzi, wobec Boga i świata. Warunkiem zajęcia takiej postawy jest kierowanie się roztropną hierarchią wartości, na czele której powinny stać takie wartości, jak miłość, prawda, mądrość, odpowiedzialność, wolność od zła I uzależnień. Kierowanie się dojrzałą hierarchią wartości umożliwia odpowiedzialne podejmowanie decyzji oraz budowanie przyjaźni odniesieniu do samego siebie, a także w odniesieniu do Boga i bliźnich. Artykuł do pobrania w ZFK 87