Wychowanie do radości w katechezie - Podgórski, Sylwester (Zeszyty Formacji Katechetów, 2018)
Wychowanie w wierze realizuje się przez nauczanie i świadectwo codziennego życia. Katecheza jest jedną z form posługi głoszenia Słowa Bożego i nauki Kościoła. Nauczanie jej musi się jednak realizować poprzez świadectwo radości. Człowiek żyjący zgodnie z Bożymi przykazaniami przepełniony jest radością Pana, którą dzieli się z innymi wiernymi. Zadaniem katechezy jest więc wychowanie do radości.