Obowiązki wobec narodu i państwa w nauczaniu błogosławionego prymasa Stefana Wyszyńskiego - Jędrzejewski, Andrzej (Zeszyty Formacji Katechetów, 2022)
W nauczaniu społecznym bł. Stefana kard. Wyszyńskiego, dominuje kwestia narodu i państwa oraz zobowiązań, jakie ciążą na wspólnocie narodowej i obywatelach państwa. Do najważniejszych obowiązków wobec narodu należą według prymasa Wyszyńskiego: – umacnianie więzi społecznych, przezwyciężanie głębokich podziałów, antagonizmów, wrogości. Prymas pokazuje, że chrześcijanina w życiu społecznym powinna cechować miłość a do zadań Kościoła należy jednoczenie narodu; – troska o rodzinę, która według Prymasa Tysiąclecia jest „polską racją stanu”; – obowiązek obrony życia nienarodzonych dzieci; – zobowiązanie do zachowania suwerenności kulturowej, a przede wszystkim troska o zachowanie polskiej tożsamości, wyrażającej się w znajomości i ukochaniu polskiej historii, literatury, sztuki a także chrześcijańskiego dziedzictwa. Jako najważniejsze obowiązki wobec państwa, bł. prymas Wyszyński wskazuje potrzebę uznania państwa jako dobra wspólnego, kształtowanie postawy obywatelskiej, podmiotowej i przezwyciężanie postawy roszczeniowej oraz branie współodpowiedzialności za funkcjonowanie państwa.