Katecheza szkolna w służbie kształtowania wartości - Łabendowicz, Stanisław (Zeszyty Formacji Katechetów, 2023)
We wrześniu 2023 r. minie 33 lata od powrotu katechezy do szkoły. Jej obecność w placówkach oświatowych świadczy, iż w procesie nauczania i wychowania docenia się znaczenie zasad i wartości chrześcijańskich, które znajdują się u podstaw kultury europejskiej. Katecheza w szkole umożliwia przekazywanie wartości religijnych i społeczno- kulturowych, a przez to wspomaga proces wychowawczy. Poprzez zaznajomienie z przykazaniem miłości Boga i bliźniego wprowadza uczniów w umiejętność braterskiego współżycia, współdziałania i nawiązywania dialogu, a także budowanie postawy szacunku dla indywidualności i odrębności każdej osoby, zaakceptowanie bogactwa różnorodności osób i wykorzystanie go dla wspólnego dobra.. Z tego względu cele i zadania katechezy szkolnej powinny zostać włączone w cel ogólny kształcenia szkoły.