Wartości a demokracja - Dziewiecki, Marek (Zeszyty Formacji Katechetów, 2023)
Niemal wszyscy ludzie w chrześcijańskim kręgu kulturowym i cywilizacyjnym zgadzają się co do tego, że demokracja to najbardziej optymalny ustrój polityczny i najbardziej szanujący godność człowieka sposób sprawowania władzy. Św. Jan Paweł II wielokrotnie przypominał, że demokracja to nie tylko zasady podejmowania decyzji i inne procedury sprawowania władzy, lecz to także i przede wszystkim wartości, dzięki którym możliwe jest kształtowanie dojrzałych obywateli, który w świadomy i odpowiedzialny sposób korzystają z demokratycznych instytucji oraz którzy w krytyczny sposób obserwują sposób sprawowania władzy i ustanawiania prawa przez tych polityków, którzy w danym momencie pełnią swoje funkcje w oparciu o wyniki demokratycznych wyborów. Zarówno historia, jak i teraźniejszość potwierdza, że demokracja pozbawiona takich wartości, jak prawda, uczciwość, sprawiedliwość i odpowiedzialność, zamienia się w jawną lub ukrytą dyktaturę.