Sakrament pokuty i pojednania w katechezie młodzieży licealnej w świetle założeń programowych nauczania religii - Jakubowski, Jakub (Zeszyty Formacji Katechetów, 2023)
Sakrament spowiedzi ustanowiony przez Chrystusa i przekazany Kościołowi dla wierzących i praktykujących katolików jest szczególną formą spotkania z kochającym Bogiem. W tym widzialnym znaku Bożej łaski dokonuje się odpuszczenie grzechów popełnionych po chrzcie i odnowienie wspólnoty człowieka z Bogiem. W kontekście dynamicznych zmian kulturowych, które mają wpływ na religijność społeczeństwa i osobiste nastawienie poszczególnych jednostek do wiary, odpowiednia katecheza sakramentalna o pokucie i pojednaniu jest dziś potrzebna nie tylko w przestrzeni domowej i w parafiach, ale również w środowisku szkolnym. Temat sakramentu miłosierdzia został uwzględniony przez autorów aktualnie obowiązującej „Podstawy programowej Kościoła rzymskokatolickiego w Polsce” oraz „Programu nauczania religii rzymskokatolickiej w przedszkolach i szkołach” w ramach wychowania liturgicznego, które w świetle dokumentów Kościoła należy do podstawowych zadań formacji religijnej. W liceach treści i wymagania szczegółowe związane z powyższą problematyką realizowane są w klasie II i mają na celu pogłębienie wiedzy o spowiedzi, umocnienie wiary uczniów oraz doprowadzenie ich do świadomego korzystania z sakramentu uzdrowienia.