Wolontariat w służbie solidaryzmu społecznego dzieci i młodzieży - Przygoda, Wiesław (Zeszyty Formacji Katechetów, 2017)
Wolontariat to zorganizowana służba na rzecz osób i grup społecznych będących w potrzebie, charakteryzująca się bezinteresownością, dobrowolnością i systematycznością. Wolontariat ma nie tylko duże znaczenie w rozwoju społeczeństwa obywatelskiego, ale także w realizacji zbawczej misji Kościoła w świecie. Świadectwo bezinteresownych czynów miłosierdzia zapewnia bowiem Kościołowi wiarygodność i jest zwyczajną realizacją jego funkcji charytatywnej. Celem artykułu jest odpowiedź na pytanie: Na czym polega solidaryzm społeczny i w jaki sposób postawę solidaryzmu kształtować u dzieci i młodzieży szkolnej przez wolontariat? Pedagodzy przynajmniej od początku XX wieku dostrzegają niezwykłe walory wychowawcze wolontariatu, szczególnie w odniesieniu do dzieci i młodzieży. Nie ulega wątpliwości, iż wolontariat jest bardzo przydatnym narzędziem do kształtowania u dzieci i młodzieży postawy solidaryzmu społecznego. Głównym źródłem tego opracowania jest nauczanie społeczne Kościoła, a szczególnie nauczanie papieży: św. Jana Pawła II, Benedykta XVI i Franciszka.