Przesłanie osoby i dzieła Świętego Brata Alberta Chmielowskiego - Łabendowicz, Stanisław (Zeszyty Formacji Katechetów, 2017)
Osoba św. Brata Alberta – Adama Chmielowskiego wciąż fascynuje wielu ludzi o różnorodnych zainteresowaniach i postawach życiowych, artystów, malarzy, teologów duchowości i posługujących we współczesnych dziełach miłosierdzia. Ustanawiając Rok Świętego Brata Alberta, Episkopat Polski wskazuje, że trzeba kształtować w młodych ludziach właściwy sposób myślenia o innych oraz wyobraźnię miłosierdzia. Jest to ważne we współczesnym świecie, który promuje materialistyczne podejście do życia. Dzięki przedstawieniu osoby i dzieła Świętego Brata Alberta Chmielowskiego łatwiej zrozumieć, że biedni, chorzy i cierpiący są obrazem Chrystusa cierpiącego. Święty Brat Albert jest wzorem troski o człowieka, Ojczyznę i kulturę. Uczy nas prawdy o godności każdego człowieka, bez względu na jego pochodzenie, wiarę, wiek czy stan majątkowy. Brat Albert Chmielowski potrafił nie tylko sam udzielać pomocy ludziom odrzuconym, ale także poruszać serca innych, aby ci pochylali się nad cierpiącymi i nie pozostawali obojętni na ich los. Umiał wyzwolić w ludziach miłosierdzie, dobroczynność i solidarność, zwłaszcza z osobami najbardziej potrzebującymi, najuboższymi i chorymi. I w tym właśnie między innymi wyrażała się jego wielkość.