Święty brat Albert – patron na dzisiejsze czasy - Wojtkun, Jarosław (Zeszyty Formacji Katechetów, 2017)
Rok św. Alberta jest okazją do otwarcia niektórych stronic jego biografii i świętości, które mogą przyczynić się do owocnego kształtowania człowieczeństwa i wychowania młodego pokolenia. Jego życie to bezinteresowny dar dla drugiego. W świecie, w którym zabiega się o to, co korzystne dla siebie, on szukał tego co dobre dla innych. Podczas gdy inni gonią za zyskiem, on dawał. To musiało wówczas, musi i dziś wyzwalać zbawczy wstyd, o którym mówił w 1987 roku św. Jan Paweł II. Jego osoba prowokowała wówczas i powinna prowokować i dziś pytania i skłaniać do refleksji. Św. Albert także dziś może być inspiracją do wychowania młodego pokolenia. Zadziwia swoją bezkompromisową wiernością Ewangelii wzywającej do postawy ubóstwa, do odkrywania w twarzach najbardziej opuszczonych znieważone oblicze Jezusa Chrystusa. Przypomina też o potrzebie pokornego stawania wobec Boga, który utożsamia się z najbardziej potrzebującymi znaków świadczących o wiernej miłości Boga.