Znaczenie wychowania patriotycznego w budowaniu tożsamości narodowej dzieci w wieku wczesnoszkolnym - Kurowicka, Ewelina (Zeszyty Formacji Katechetów, 2017)
Wychowanie patriotyczne powiązane jest z wychowaniem religijnym, które jest głęboko zakorzenione w tradycji narodowej Polaków. Wychowanie patriotyczne zachodzi w wieku środowiskach wychowawczych, do których zaliczyć można: rodzinę, szkołę, grupy rówieśnicze i instytucje. Potrzeba wzmocnienia patriotycznego wychowania polskich szkołach skłania do podjęcia niniejszej problematyki. Celem artykułu jest ukazanie roli wychowania patriotycznego w budowaniu tożsamości narodowej dzieci w wieku wczesnoszkolnym. Przedstawiono różne ujęcia tożsamości narodowej i wyjaśniono podstawową terminologię patriologiczną. Zaprezentowano wybrane sposoby rozwijania poczucia świadomości narodowej dzieci.