Zadania katolickiego wychowawcy - Dziewiecki, Marek (Zeszyty Formacji Katechetów, 2016)
Po grzechu pierworodnym nikt z ludzi nie rozwinie się w sposób spontaniczny, czyli bez wysiłku i bez pomocy odpowiedzialnych dorosłych. Zadaniem rodziców, nauczycieli, księży, katechetów oraz innych wychowawców jest pomaganie dzieciom i młodzieży w osiągnięciu trzech najważniejszych umiejętności. Chodzi o to, by wychowankowie uczyli się realistycznie myśleć, odpowiedzialnie podejmować decyzje i mądrze kochać. Osiągnięcie tych trzech celów chroni wychowanków przed największymi zagrożeniami, jakimi są: bezmyślność, utrata wolności i egoizm. Największą szansę na sukces wychowawczy mają ci dorośli, którzy oprócz systematycznej pracy wychowawczej, pomagają dzieciom i młodzieży zaprzyjaźnić się z Chrystusem, gdyż to On jest najlepszym wychowawcą każdego człowieka.