Mity o wolności - Dziewiecki, Marek (Zeszyty Formacji Katechetów, 2016)
Wolność traci ten, kto nie rozumie, na czym ona polega. Najgroźniejsze obecnie mity na temat wolności to przekonanie, że wolność jest największą wartością, że jedyną granicą mojej wolności jest wolność innej osoby oraz że wolność jest tym samym, co spontaniczność. W rzeczywistości jednak wolność jest zdolnością czynienia tego, co mądre, odpowiedzialne i wartościowe.