Katecheza jako wsparcie edukacji obywatelskiej - Mazurek, Mateusz (Zeszyty Formacji Katechetów, 2016)
Artykuł opisuje jedną z dziedzin oraz jeden ze sposobów wspierania edukacji obywatelskiej przez katechezę. Autor stawia tezę, że spowodowany różnymi czynnikami indywidualizm jest współcześnie jednym z najpoważniejszych współczesnych problemów społecznych. Spowodowany przez indywidualizm rozpad więzi społecznych stanowi istotne zagrożenie dla społeczeństwa obywatelskiego. Chrześcijaństwo i wychowanie religijne ma ogromy potencjał kształtowania postaw prospołecznych.