Formacja katechetów dla rozwoju człowieka - Włosiński, Marian (Zeszyty Formacji Katechetów, 2015)
Podmiotem wychowania jest człowiek.Wychowanie polega na współpracy z rozwojem i na kierowaniu nim. Cała nauka dotycząca budowania cywilizacji miłości, również wybór wartości duchowych i ludzkich związanych z byciem bardziej, wymagają dużego samozaparcia i pracy nad sobą, bo nie można żyć wniekonsekwencji: wymagać od innych i od społeczeństwa, a samemu prowadzić życie tak, jakby wszystko w nim było dozwolone. Wymaganie od siebie jest samowychowaniem i wyborem wartości, takich jak: prawda, sprawiedliwość, wolność, które pomagają człowiekowi bardziej „być”. One pozwalają człowiekowi pójść drogami prawdy i zachować świadomość potrzeby własnego rozwoju. Na wszystko wskazuje głos sumienia. Sumienie nie ustanawia norm, bo tylko je odczytuje. Człowiek odpowiada jakie posiada sumienie. Etyka wychowawcza wzywa, by iść drogą prawdy