Kompetencje merytoryczne katechety - Wojtkun, Jarosław (Zeszyty Formacji Katechetów, 2015)
Zasadniczym celem katechezy jest pomoc wychowankowi w coraz głębszym umiłowaniu i bliższym przylgnięciu do osoby JezusaChrystusa. Kwalifikacje katechety określa zdolność do realizacji tego celu na katechezie. Zadania stawiane katechezie realizowane mogą być na różne sposoby, w zależności od poziomu życia religijnego ucznia i jego związku z Kościołem. W niniejszym opracowaniu dokonano rozróżnienia na uczniów posiadających solidny fundament wiary oraz tych, którzy znajdują się na obrzeżach życia religijnego. Kompetentny katecheta ma pomóc uczniom należącym do pierwszej grupy w lepszym zrozumieniu i głębszym przeżywaniu orędzia chrześcijańskiego. Natomiast uczniowie przeżywający poważne problemy z wiarą potrzebują ze strony katechety pomocy w odpowiedzi na stawiane przez nich pytania i przeżywane wątpliwości w wierze. Kompetencje katechety określa najpełniej to, co charakteryzuje sposób przeżywania własnej wiary, której sam ma być czytelnym świadkiem