Ku profesjonalizmowi wychowania – w trosce o dobrą komunikację nauczyciela z uczniem - Adamczyk, Dariusz (Zeszyty Formacji Katechetów, 2015)
W procesie doskonalenia się nauczyciela istotną rolę odgrywa jego komunikacja z uczniem. Wiąże się z tym sposób używania języka w procesie edukacyjnym podczas zajęć lekcyjnych oraz pozalekcyjnych. Dobra komunikacja nauczyciela z uczniem zakłada umiejętności zachowań językowych i pozajęzykowych dostosowanych do warunków i wymogów sytuacji oraz do ucznia jako uczestnika owych sytuacji. Ważne jest nie tylko to, co się mówi, ale też i jak się mówi. Za dobrą komunikację z uczniem odpowiadają komunikaty werbalne, ale także sygnały niewerbalne, spośród których do najprostszych w zastosowaniu należą: uśmiech oraz dobry humor nauczyciela, jako istotne elementy procesu wychowania ułatwiające wytworzenie w klasie ciepłej, serdecznej atmosfery.