Nauczyciel – katecheta w pełni wykształcony - Kochel, Jan (Zeszyty Formacji Katechetów, 2015)
Artykuł jest próbą odpowiedzi na pytania: Kto może szczycić się mianem nauczyciela dojrzałego, kompetentnego, w pełni wykształconego? Co decyduje o autorytecie nauczyciela – przewodnika – mistrza? Jak odbudowywać właściwe relacje pomiędzy uczniem a nauczycielem/wychowawcą? Ewangelie wskazują na Jezusa Chrystusa jako centrum wychowania i prawzór Nauczyciela, Pana i Mistrza (por. Mt 23,8.10; J 13,13). On też przekonuje, że „uczeń nie jest większy od nauczyciela, ale każdy należycie wykształcony będzie jak jego nauczyciel” (Łk 6,40). Jezus jest jedynym Nauczycielem, który „objawia ludziom Boga i podobnie człowiekowi człowieka; jest Nauczycielem, który zachowuje, uświęca i prowadzi; który żyje, mówi, pobudza, porusza, naprawia, sądzi, przebacza, idzie z nami każdego dnia po drogach historii (…) jako Nauczyciel przychodzi i przyjdzie w chwale” (Ct 9). W Nim każdy nauczyciel i wychowawca znajduje wzór nauczania, wychowania oraz właściwej pedagogii wiary. W Jego szkole można uzyskać należyte (pełne) wykształcenie, kompetencję oraz dojrzałość osobową i dydaktyczno-pedagogiczną