Wychowanie w perspektywie personalistycznej - Adamczyk, Dariusz (Zeszyty Formacji Katechetów, 2015)
Wychowanie winno się opierać na integralnym rozumieniu wychowanka, z uwzględnieniem jego realnych możliwości. Integralność jest urzeczywistnianiem całości i jedności osoby na podłożu jej złożoności. Wychowanie winno być zatem odpowiedzialne i zakorzenione w prawdzie o człowieku. Nieodzowna jest do tego świadomość, kim jest człowiek, jaka jest jego natura oraz cel.Wychowanie personalistyczne umożliwia człowiekowi osiągnięcie pełnejintegracji. Winno ono dokonywać się przede wszystkim w rodzinie jako podstawowej i naturalnej wspólnocie, w której człowiek żyje i działa, przyswaja wzory postępowania, sposoby myślenia i życia.Wyzwaniem pedagogicznym i zadaniem w ramach wychowania personalistycznego jest uświadomienie rodzinom zagrożenia rozwoju osobowego przez pozbawione szacunku, przedmiotowe i instrumentalne traktowanie siebie nawzajem. Proces wychowania domaga się aktywnej współpracy ucznia z wychowawcą.