Zachowania samobójcze młodzieży. O potrzebie realizacji oddziaływań presuicydalnych na lekcjach religii - Baranowska, Aneta (Zeszyty Formacji Katechetów, 2015)
Współcześnie młodzież cechuje coraz większa skłonność do podejmowania samouszkodzeń. Jednym z ich rodzajów są zachowania suicydalne. Stanowią one wieloaspektowe, złożone i niebezpieczne zjawisko, dlatego też zagadnieniem niezwykle istotnym jest zapobieganie im. Oddziaływania mające na celu przeciwdziałanie samobójstwom młodych ludzi powinny przybrać formę profilaktyki uprzedzającej oraz objawowej. Pierwsza z nich obejmuje czynności zapobiegające samobójstwom zanim pojawią się oznaki je zwiastujące. Druga z kolei pojawia się z chwilą wystąpienia pierwszych sygnałów, które mogą świadczyć o tym, że dana jednostka myśli o odebraniu sobie życia. Treści kształcenia składające się na oddziaływania prewencyjne mogą być realizowane w ramach szkolnego programu profilaktyki, a także w ramach programów nauczania poszczególnych przedmiotów, w tym także religii. Spotkania w ramach katechezy mogą bowiem stanowić źródło wsparcia dla jednostki znajdującej się w trudnym położeniu życiowym.