Ku profesjonalizmowi wychowania - kompetencje nauczyciela edukacji wczesnoszkolnej i przedszkolnej - Adamczyk, Dariusz (Zeszyty Formacji Katechetów, 2015)
Nauczyciel przekazuje wiedzę i pomaga rodzicom w rozwoju osobowościowym dziecka. O profesjonalnym działaniu wychowawczym i dydaktycznym decydują jego różnorodne kompetencje. Kompetencje pomagają w opanowaniu nowych sytuacji wychowawczych oraz w nawiązywaniu optymalnych relacji z rodzicami uczniów. Kompetencje powinny mieć charakter dynamiczny. Rozwój kompetencji odbywa się przez całe życie. Muszą one być ciągle doskonalone.