Praca człowieka uczestnictwem w dziele Stwórcy. Św. Jana Pawła II teologia pracy - Wojtyła, Wojciech (Zeszyty Formacji Katechetów, 2014)
Praca jest źródłem rozwoju i satysfakcji człowieka, ale może stać się ona także środkiem jego degradacji i wyniszczenia, na co zwracał uwagę Jan Paweł II. Dlatego zawsze w swoich tekstach podkreślał jej podmiotowy, personalistyczny charakter. Praca stanowidla człowieka dobro godziwe, a jej celem, bez względu na jej charakter, jest zawsze człowiek. Najważniejszym momentem chrześcijańskiej duchowości pracy jest przekonanie wyrażone przez Autora Laborem exercens, iż poprzez pracę człowiek uczestniczy w dzielei kreatywności samego Stwórcy. Ludzka praca, a także związany z nią trud, nabierają szczególnego znaczenia w perspektywie życia, męki, śmierci i w końcu zmartwychwstania Syna Bożego