Rekolekcje szkolne. Od kerygmatu do świadectwa wiary. Refleksja post factum - Czekalewski, Rafał (Zeszyty Formacji Katechetów, 2014)
Niniejszy artykuł stanowi pomoc dla rekolekcjonistówi katechetów w procesie dalszym jak i bliższym organizacji rekolekcji szkolnym dla dzieci i młodzieży. Autor w swojej refleksji wychodzi od zagadnienia rekolekcji szkolnych, porównując ze sobą różnego rodzaju definicje. Posługując się przykładem bogatej typologii rekolekcji, wskazuje na proces ewaluacyjny, jaki dotyczy ćwiczeń duchowych. W części odnoszącej się do prawa i obowiązku uczestnictwa w rekolekcjach zostają podane dokumenty państwowe i kościelne, traktujące o wspomnianym zagadnieniu. Poza tym zostały poruszone kwestie treści oraz metod aktywizujących stosowanych podczas nauk rekolekcyjnych