Kościół w trosce o fizyczno-duchowy rozwój człowieka na przykładzie Salezjańskiej Organizacji Sportowej Rzeczypospolitej Polskiej - Rutkowska, Magdalena (Zeszyty Formacji Katechetów, 2014)
Aktualność systemu św. Jana Bosko dostrzega się przede wszystkim w integralnym ujęciu procesu wychowania, który łączy w sobie rozwój fizyczny z duchowym. Dlatego też, działalność salezjanów na polu sportowym jest bardzo żywa. SALOS zrzesza lokalne i regionalne organizacje, które poprzez zawody sportowe dążą do popularyzowania aktywności fizycznej wśród młodych ludzi. Bez selekcji do grup i naborów prowadzona jest wszechstronna działalność z dziećmi i młodzieżą. Ideą sportu salezjańskiego jest zmniejszenie napięcia spowodowanego rywalizacją. Nie dąży się tu bowiem do mistrzostwa, lecz do czystej, uczciwej i sprawiedliwej walki, w której są wygrani i przegrani, ale nikt nie czuje się gorszy. Do walki wprowadzony jest humanizm i radość z rywalizacji dla wszystkich stron. SALOS stanowi również bardzo ważny element życia kulturalnego miast, w których działa, ciesząc się zasłużoną, dobrą opinią i powszechnym zainteresowaniem.