Działalność katechetyczna żeńskich zgromadzeń zakonnych w polityce oświatowej władz komunistycznych - Wiśniewska, Joanna (Zeszyty Formacji Katechetów, 2014)
W systemie oświaty i wychowania Polski Ludowej nie było miejsca dla osób konsekrowanych, czego dowiodła ich eliminacja. Zgromadzenia zakonne, zwłaszcza żeńskie, angażujące się w katechizację, postrzegane były jako narzędzie Episkopatu -niebezpiecznie skuteczne w klerykalizowaniu społeczeństwa. Próba prawnego i faktycznego odsunięcia osób konsekrowanych od religijnego wychowania dzieci i młodzieży, mimo zagrożenia sankcjami karnymi, zakończyła się jednak absolutnym fiaskiem resortu oświaty i władz partyjno-rządowych, które pod naciskiem Kościoła -domagającego się właściwego miejsca dla religii -zmuszone były zaakceptować zakonne habity w przestrzeni edukacji religijnej.