Wiara podstawą życia duchowego - Chmielewski, Marek (Zeszyty Formacji Katechetów, 2014)
Aby życie duchowe przynosiło owoce w postaci coraz głębszego zjednoczenia z Chrystusem i świętości na co dzień, potrzeba łaski wiary. Jeśli celem jest Chrystus i Jego dar wiecznego zbawienia, zaś życie duchowe drogą do tego Celu, to wiara jest światłem drogi. Dzięki niemu możliwe jest wpatrywanie się i kontemplowanie Oblicze Chrystusa w sobie oraz w braciach. Także dzięki światłu wiary lepiej widać czyhające obok drogi zbawienia przepaści zła i bezdroża życia duchowego. Dlatego ktoś, kto pielęgnuje w sobie życie duchowe, dziękując za łaskę wiary, powtarza za Psalmistą: „Twoje słowo jest lampą dla moich stóp i światłem na mojej ścieżce” (Ps 119,105).