Aspekty cywilizacji śmierci w nauczaniu Świętego Jana Pawła II - Kwiatkowski, Karol (Zeszyty Formacji Katechetów, 2019)
Niniejszy artykuł porusza problematykę cywilizacji śmierci w nauczaniu Jana Pawła II. Wskazuje na wybrane zagadnienia będące w relacji do życia człowieka. Dychotomia między kulturą życia, a kulturą śmierci w świetle dokonujących się przemian społeczno-gospodarczych wymaga wskazania na pozytywne i negatywne działania przeciw życiu. Fundamentem relacji interpersonalnych na wielu jego płaszczyznach jest właściwie rozumiana prawda. Należy podejmować trud krzewienia właściwie rozumianego pojęcia godności. Cywilizacja życia budowana na fundamencie relacji z Absolutem pozwala na przyjęcie postawy otwartości na życie i przyjęcie go od początku do naturalnej śmierci. Kultura śmierci, bazując na ideach filozofii postmodernistycznej, ujmuje życie człowieka jako przeszkodę w realizacji siebie na wielu płaszczyznach rozwoju społeczno-gospodarczego. Uwzględniając ilość dostępnych publikacji, traktujących o omawianych zagadnieniach, niniejszy artykuł stanowi fragmentaryczne ujęcie analizowanych zagadnień.