Być dobrym ewangelizatorem. Wyzwania osób zaangażowanych w duszpasterstwo na podstawie adhortacji „Evangelii gaudium” - Wink, Bartłomiej (Zeszyty Formacji Katechetów, 2014)
Z początkiem Adwentu 2013 roku w Polsce rozpoczął się nowy plan duszpasterski pod hasłem: „Wierzę w Syna Bożego”. W sposób szczególny zwraca on uwagę na ewangelizację i osobiste świadectwo. W plan pastoralny w Polsce wpisuje się nowa adhortacja papieża Franciszka Evangelii gaudium („Radość ewangelii”). Ojciec Święty zwraca w niej uwagę na wyzwania i problemy, które w dzisiejszym świecie są obecne wśród osóbzaangażowanych w duszpasterstwo. Wśród nich wymienia m.in.: duchową acedię, brak czasu, zniechęcenie, traktowanie swojego powołania jako dodatku do codziennego życia. Rozważenie wszystkich wyzwań jest pomocą, by w nowym roku duszpasterskim z odnowioną siłą podjąć wyzwania duszpasterskie i ewangelizacyjne.