Jakie wartości sprzyjają postawom prospołecznym? - Dziewiecki, Marek (Zeszyty Formacji Katechetów, 2013)
Wychowanie prospołeczne wymaga kształtowania u wychowanka poczucia, że największą wartością na ziemi jest człowiek. Wymaga też wprowadzania wychowanka w świat realizmu i prawdy, w świat miłości i przyjaźni. Wymaga dorastania do uczciwości, odpowiedzialności, sprawiedliwości, wolności, patriotyzmu. Z tego względu wychowanie prospołeczne nie jest możliwe w oderwaniu od solidnego, holistycznego wychowania w ogóle. Człowiek, który odnosi się z miłością do swoich bliskich i z życzliwością do wszystkich innych ludzi, jest nie tylko wsparciem i radością dla bliźnich, lecz sam przekonuje się o tym, że najwięcej otrzymuje ten,kto najwięcej daje. To właśnie dlatego ten, kto wychowuje do dojrzałych postaw prospołecznych, jest prawdziwym wychowawcą i dobroczyńcą ludzkości.