Młodość silna prawdziwą wiarą - Šuráb, Marián (Zeszyty Formacji Katechetów, 2013)
Papież Benedykt XVI,spotykając się 4 czerwca 2011 r. wieczorem na placu Bana Josipa Jelačicia w centrum Zagrzebia z młodym pokoleniem Chorwatów,wskazał, że młodośćto czas, który daje Bóg, aby odkryć sens istnienia. Ojciec Święty zaznaczył, iż w sercu każdego człowieka tkwi silne pragnienie szczęścia. Jednakbardzo często człowiek pokłada nadzieję w tym, co nie spełnia tego pragnienia, a nawet ujawnia całą swoją tymczasowość. I właśnie wtedy potrzeba czegoś, co wykracza poza to, co nadaje sens codziennemu życiu. W poszukiwaniu tego sensu towarzyszy człowiekowi Jezus, dzięki któremu można z bliska poznać miłość Boga Ojca i zrozumieć, iż nasze szczęście realizuje się w przyjaźni i komunii z Nim, zostaliśmy bowiem stworzeni i zbawieni z miłości. Benedykt XVI uczy, że tak jakw okresach totalitaryzmów dzięki wierze przekazywanej w rodzinach możliwe było przetrwanie narodów, tak również i w dzisiejszych społeczeństwach niezbędna i pilnie potrzebna jestobecność przykładnych rodzin chrześcijańskich. Jest to szczególnie ważne zwłaszcza w Europie w obliczu szerzącego się zeświecczenia, które prowadzi do spychania Boga na margines życia i do nasilającego się rozpadu rodziny.Ojciec Święty wzywatakże do tego, by z pokorą i odwagą być sumieniem społeczeństwa, solą ziemi i światłem świata. Wzywa do stałej wierności Chrystusowi i orędziu Ewangelii, w społeczeństwie, które usiłuje relatywizować i sekularyzować wszystkie aspekty życia.