W wierze człowiek szuka Boga, a Bóg szuka człowieka - Włosiński, Marian (Zeszyty Formacji Katechetów, 2012)
Wiara ukazuje nowe horyzonty Boże, uzdrawia i usprawiedliwia oraz stanowi współpracę Boga z człowiekiem. Przez wiarę i z wiarą należy spojrzeć na stworzoną przez Boga naturę, na bogactwo dzieła Bożego, jakim jest człowiek, na obfitujące w cuda Boże dzieje ludzkości. Wiara ukazuje nowe perspektywy i widoki. Sprawia, że człowiek otrzymuje „nowy” wzrok. Wiara nie zastępuje życia, nie stanowi jakiejś formy ucieczki od życia –przeciwnie, ona uczy życia, gdyż umożliwia odkrycie prawdy i dorastanie do miłości Boga i miłości bliźniego.