Historiozbawczy wymiar kerygmatu o człowieczeństwie Chrystusa w Listach św. Jana - Krawczyk, Robert (Zeszyty Formacji Katechetów, 2019)
W obliczu współczesnych zagrożeń gnozy i doketyzmu należy bliżej zająć się problematyką człowieczeństwa Chrystusa, która jest ukazana w pismach Janowych. Człowieczeństwo Chrystusa posiada kluczowe znaczenie w historii zbawienia. Bez Wcielenia nie byłoby, bowiem zbawienia. Z tą tematyką wiąże się kilka innych spraw. Przede wszystkim sam fakt człowieczeństwa Chrystusa – jego autentyczność i historyczność. W oparciu dopiero o historyczność inkarnacji można prowadzić dalsze rozważania, które ukażą pełnię historiozbawczego wymiaru człowieczeństwa Jezusa z Nazaretu. W Listach Janowych Ciało Syna Bożego nie posiadało swojego wymiaru czysto fizycznego. „Ciało jest tajemnicą medialności między światem materialnym a Ojcem niebieskim. Wcielenie jest, paradoksalnie, początkiem dzieła zbawienia świata stworzonego, jego uwielbienia w jakimś sensie i Nową Miłością Bożą ku człowiekowi upadłemu. Jest jakby podaniem naraz wszystkich darów Ojca z Nieba na ziemię. Po prostu w Osobie Syna Ojciec Niebieski daje siebie samego każdemu człowiekowi i zarazem całemu światu”. Po wnikliwej lekturze Listów św. Jana, Cielesność Chrystusa, Jego człowieczeństwo daje się więc poznać jako newralgiczny punkt w całej historii zbawienia.