Być ewangelizowanym i ewangelizować - Dziewiecki, Marek (Zeszyty Formacji Katechetów, 2011)
W obliczu dechrystianizacji współczesnej Europy Benedykt XVI opublikował List Apostolski "Ubicumque et semper" („Wszędzie i zawsze”), mocą którego ustanowił nową dykasterię w Kurii Rzymskiej –Papieską Radę ds. Krzewienia Nowej Ewangelizacji. We wstępie Papież napisał, że "Kościół ma obowiązek głoszenia zawsze i wszędzie Ewangelii Jezusa Chrystusa". Stwierdza też, że wielu współczesnych chrześcijan nie ma podstawowej wiedzy na temat życia zgodnego z Ewangelią, a to prowadzi do zachowań i osądów moralnych, które są w sprzeczności ze słowami i czynami Jezusa. Celem niniejszej analizy jest ukazanie cech oraz kompetencji świadków Chrystusa, którzy pragną w obecnych uwarunkowaniach społecznych i kulturowych stać się ewangelizatorami, czyli fascynować Chrystusem współczesnych ludzi. Artykuł do pobrania w ZFK 85