Radość bycia księdzem - Dziewiecki, Marek (Zeszyty Formacji Katechetów, 2009)
: Istotą kapłaństwa jest bezinteresowna troska o innych. To troska podobna do tej, jaką małżonkowie i rodzice okazują swoim bliskim, oparta na bezwarunkowej i nieodwołalnej miłości, jakiej uczy nas Jezus. Ksiądz jest powołanym do duchowego ojcostwa. Dla spotykanych ludzi powinien być rodzicem, matką i ojcem, na wzór Boga, który troszczy się o każdego z nas jak o swoje ukochane dzieci. Być księdzem wiernym otrzymanej misji to kochać spotykanych ludzi tak, jakby byli krewnymi. To rozumieć człowieka i sens jego istnienia. Kapłan ma troszczyć się o całego człowieka tu i teraz, a nie jedynie o los jego duszy po śmierci. Być kapłanem to troszczyć się szczególnie o tych, którzy okazują się bezradni, błądzą lub są krzywdzeni. Być kapłanem to także umacniać ludzi mocnych, czyli pomagać im, by żyli jeszcze mądrzej i radośniej niż dotąd i by mogli umacniać tych, którzy potrzebują pomocy i do których kapłan nie jest w stanie dotrzeć osobiście.