Kapłan w służbie Słowa Bożego - Łabendowicz, Stanisław (Zeszyty Formacji Katechetów, 2009)
Misją kapłana jest przekazywanie wiary innym i dawanie świadectwa wiary życiem. Posługa kapłana najbardziej wyraża się w misji nauczania we wspólnocie Kościoła. Kapłan we wspólnocie jest wezwany do głoszenia Słowa Bożego. Posługa Słowa powinna być sprawowana dla wszystkich słuchaczy, a więc dla niewierzących w tajemnicę Chrystusa, aby sprowadzić ich na drogę wiary; dla osób już nawróconych, aby pomóc im żyć wiarą i wzmacniać ją tak, by mogli wyznawać ją w sposób dojrzały; dla wierzących w celebracji sakramentów, aby pomóc im uczestniczyć w sprawowanej tajemnicy. Służba Słowu Bożemu wymaga od kapłana pogłębiania duchowości i stałej jedności z Chrystusem.