Ład na katechezie - Łabendowicz, Stanisław (Zeszyty Formacji Katechetów, 2009)
Katecheza jest spotkaniem z Chrystusem we wspólnocie wiary. Wymaga odpowiedniego skupienia i zaangażowania uczniów. Ład na katechezie jest konieczny, aby mógł prawidłowo przebiegać proces dydaktyczno-wychowawczy. Znaczny wpływ na ład klasowy ma sam katecheta i jego postawa, alenie można pominąć istotnych aspektów zewnętrznych i wewnętrznych, które w dużej mierze decydują o porządku. Istotnym czynnikiem wpływającym na utrzymanie ładu i dyscypliny jest planowanie i harmonizowanie zachowań uczniów. Do tych momentów należy począteki koniec katechezy oraz moment zmian metody pracy. Porządek na katechezie ma służyć procesowi nauczania –uczenia się a także prowokować uczniów do podjęcia samokształcenia i samowychowania oraz do budowania własnego charakteru i kształtowania takich cech, jak: systematyczność, pracowitość, konsekwencja.