Ateizm, czyli urojona wizja człowieka - Dziewiecki, Marek (Zeszyty Formacji Katechetów, 2009)
Niniejszy tekst to prezentacja fundamentalnych założeń ideologicznych, na których opiera się ateizm. Jest to światopogląd problematyczny zarówno w aspekcie filozoficznym, jak i egzystencjalnym. Od strony filozofii ateizm opiera się na nieuzasadnionej ekstrapolacji wyników nauk szczegółowych, które zajmują się badaniem rzeczywistości materialnej. Zwolennicy ateizmu zakładają, że w takim razie istnieje tylko to, co badają nauki szczegółowe, czyli tylko to, co materialne. W konsekwencji muszą też zakładać, że nie ma istotnej różnicy między człowiekiem a zwierzętami, gdyż i człowiek, i zwierzęta są w ich przekonaniu wytworem materii i nieświadomych siebie praw ewolucji. Egzystencjalne konsekwencje tego typu założeń okazały się w najnowszej historii tragiczne, gdyż w XX wieku ateistyczne systemy władzy doprowadziły do zagłady milionów ludzi.