Duszpasterstwo sakramentalne osób niepełnosprawnych w parafii - Opiela, Grzegorz (Zeszyty Formacji Katechetów, 2019)
Duszpasterstwo osób niepełnosprawnych, w które mocno wpisuje się katecheza specjalna przygotowująca do sakramentów jest w dzisiejszych czasach ogromnym wyzwaniem. Owoce tych działań wychowawczych stanowią dotąd niewydobyte pokłady wiedzy i nowego doświadczenia. Tradycyjne apostolstwo ludzi dotkniętych dysfunkcją lub defektem realizuje się poprzez stałe przedsakramentalne spotkania formacyjne, aktywny udział w różnych grupach przyparafialnych, a także na katechezie w szkołach integracyjnych bądź specjalnych. Duszpasterstwo sakramentalne osób niepełnosprawnych w parafii jest zatem tematem wieloaspektowym i niezwykle złożonym. Podejmując tę tematykę, należy zawsze skupić się na indywidualnym podejściu do osoby niepełnosprawnej, jak również dokonać wzmożonej refleksji dotyczącej stadium jej obniżonej sprawności intelektualnej, fizycznej bądź obopólnej.