Duch Święty źródłem chrześcijańskiej nadziei - Łabendowicz, Stanisław (Zeszyty Formacji Katechetów, 2018)
Drogą Kościoła jest zawsze człowiek, a jego serce to miejsce zbawczego spotkania z Duchem Świętym. Tam właśnie, w sercu człowieka, Duch Święty staje się zwiastunem Prawdy Bożej, Rzecznikiem i Orędownikiem przed Bogiem, Pocieszycielem, a także Stróżem nadziei. Jako kontynuator dzieła Chrystusa na ziemi wspiera ludzi wszystkich czasów w ziemskiej wędrówce do Boga Ojca. Życie według Jego natchnień pozwala nie tylko przybliżyć się do Boga, ale jednocześnie pomaga w walce z grzesznością człowieka. Duch Święty nie tylko przekonuje świat o grzechu (por. J 16,8), ale jednocześnie wlewa w ludzkie serca nadzieję na przebaczenie Boże i życie wieczne. Daje On człowiekowi nadzieję i ukazuje, na czym polega prawdziwy sens chrześcijańskiej egzystencji. Tylko bezgraniczne zawierzenie się Bogu, oddanie się Jezusowi Chrystusowi i działanie pod natchnieniem Ducha Świętego przynosi nadzieję na dobre życie na ziemi i osiągnięcie życia wiecznego w niebie.