Aktualność przesłania św. Stanisława Kostki – patrona dzieci i młodzieży - Łabendowicz, Stanisław (Zeszyty Formacji Katechetów, 2018)
Rok 2018 jest obchodzony w Kościele jako Rok Świętego Stanisława Kostki. Przypadająca 450. rocznica jego śmierci stanowi okazję do przypomnienia postawy tego młodego Polaka, który wbrew wszelkim przeciwnościom pełnił wolę Bożą w swoim życiu. Jako patron dzieci i młodzieży uczy, że zawsze można pięknie żyć. Każdą z chwil w życiu należy trwać w przyjaźni z Bogiem, a drogą do świętości, do której jesteśmy powołani, jest wytrwała praca nad charakterem, częste spotykanie się z Chrystusem w sakramentach świętych, miłość Boga i bliźniego, a także odważna walka z różnymi pokusami. Dlatego, mówiąc o aktualności przesłania św. Stanisława Kostki, trzeba uzmysłowić sobie, jak bardzo ważne jest wychowanie młodego człowieka. Dokonuje się ono głównie w rodzinie, ale także szkole i Kościele. W wychowaniu ważne są wartości, dzięki którym człowiek kształtuje samego siebie i pośrednio wpływa na innych ludzi. Żyjąc w XXI wieku nie da się powtórzyć dokładnie czynów św. Stanisława Kostki. Można jednak kształtować w dzieciach i młodzieży te same wartości, którymi on żył. Są to wartości uniwersalne, które służą dobru konkretnego człowieka oraz społeczeństwa. Dlatego w wychowaniu i formowaniu młodych ludzi należy uczyć męstwa, sumienności i wytrwałości. Trzeba uczyć dojrzałości i stanowczości, aby młodzi ludzie potrafili, jak św. Stanisław, poważnie traktować swoją wiarę i pobożność.