Eucharystia i miłość - Dziewiecki, Marek (Zeszyty Formacji Katechetów, 2020)
Eucharystia to miejsce szczególnego spotkania z Bogiem. Po zmartwychwstaniu Chrystus pozostaje z człowiekiem do końca doczesności, fizycznie dla nas obecny w swoim Ciele i w swojej Krwi. Bóg wie, że im bliżej jest nas ten, kto kocha, tym bardziej nas umacnia swoją miłością. W Eucharystii Bóg potwierdza, że każdego z nas wziął z miłością od naszego poczęcia, że nam każdego dnia na nowo błogosławi, że pomaga nam połamać w sobie to, co przeszkadza nam kochać i że rozdaje nas bliźnim jako Jego dar bezinteresownej miłości. Sprawdzianem owocnego korzystania z Eucharystii jest nasza miłość do innych ludzi, zwłaszcza do tych, którzy są w fizycznej, psychicznej czy duchowej potrzebie i którzy nie są w stanie się nam odpłacić.