Wychowanie ku wewnętrznej wolności - Kowalczyk, Stanisław (Zeszyty Formacji Katechetów, 2020)
Wolność jest darem Boga i zarazem powołaniem człowieka. Tylko człowiek jest istotą rozumną i wolną, ale także tylko on może otrzymany dar wolności wypaczyć lub zniszczyć. Wolność jest podstawowym prawem każdego człowieka, ale powinna to być wolność odpowiedzialna. Personalistyczne rozumienie wolności akcentuje jej wymiar społeczno-wspólnotowy. Istnienie człowieka jest zawsze współistnieniem i ciągłą komunikacją z innymi ludźmi. Liberalizm ukazuje wolność jako niezbywalne prawo człowieka w życiu społecznym. Prawo do wolności akcentuje chrześcijański personalizm i wskazuje na ograniczenia ludzkiej wolności związane z funkcjonowaniem praw przyrody i wymogami życia społecznego.