Dorastanie we współczesności - Malarecki, Marcin (Zeszyty Formacji Katechetów, 2021)
Okres dorastania charakteryzuje się intensywnym postępem poznawczym w perspektywie osiągnięcia społecznej dojrzałości. Jest czasem podatność na niekorzystne wpływy środowiskowe i społeczne. Podczas okresu dorastania kształtują się potrzeby zarówno biologiczne jak i psychospołeczne. Do grupy najtrudniejszych zagadnień i jednocześnie problemów związanych z okresem dorastania zalicza się kształtowanie postaw moralnych. W okresie dorastania kształtuje się światopogląd. Okres dorastania jest również czasem służącym poszukiwaniu własnej tożsamości. Kryzysy rozwojowe są naturalnym zjawiskiem wśród młodzieży. W okresie dorastania kształtuje się hierarchia wartości młodych ludzi.