Specyficzne trudności i zagrożenia dorastającej młodzieży - Księżak, Grzegorz (Zeszyty Formacji Katechetów, 2021)
Obecnie spotykamy się z różnymi zagrożeniami. W dzisiejszej rzeczywistości młodzież w szczególny sposób jest narażona na wielorakie niebezpieczeństwa. Zaliczamy do nich między innymi: agresję, konflikty z rodzicami, złe relacje z rówieśnikami, błędne pojmowanie ludzkiej seksualności, uzależnienia, nałogi itp. Niniejszy artykuł stanowi przyczynek do szerszej dyskusji wobec sygnalizowanych zagrożeń młodzieży oraz podjęcia odpowiednich działań wychowawczych w celu eliminowania niepożądanych zachowań.