Swoboda w wychowaniu a współczesne problemy rodziny i szkoły - Malarecki, Marcin (Zeszyty Formacji Katechetów, 2021)
Niniejszy artykuł dotyczy procesu wychowania, kar i nagród, a także pojęcia jakim jest rodzina. Omówiono w nim pokrótce zjawisko niezamożności jako głównego problemu społecznego w rodzinie. Oprócz tego wyjaśniono wpływ rodziny na wychowanie. Artykuł obejmuje również opis postaw rodzicielskich oraz stylów wychowania.