Świętowanie Dnia Pańskiego – jak wychować do umiejętności świętowania - Danecki, Jerzy Andrzej (Zeszyty Formacji Katechetów, 2021)
Artykuł podejmuje aktualny problem kryzysu świętowania niedzieli w rodzinie, parafii. Jako jedną z dróg ku zmianie tej negatywnej sytuacji proponuje się ożywienie katechezy i uświadomienie wierzących o potrzebie właściwego przeżywania tego dnia, niezbędne jest zatem podejmowanie zadań wpływających na kształtowanie odpowiednich postaw właściwych należnemu świętowaniu niedzieli i umiejętności skutecznego odpoczynku. Pandemia, która zdominowała człowieka XXI wieku i spowodowała, że został on zamknięty w czterech ścianach swojego miejsca zamieszkania, pozostawia złe skutki nie tylko w fizykalności osoby ludzkiej w postaci różnego rodzaju powikłań po chorobie. Również ucierpiała wystarczająco nadszarpnięta przed pandemią duchowość współczesnego człowieka. Groteskowy jest fakt, że dzisiaj ludzie boją się uczestniczyć w niedzielnej Eucharystii, tłumacząc się wysokim ryzykiem zarażenia koronawirusem, a z drugiej strony nie przestrzegając przepisów sanitarnych związanych z pandemią – chodząc bez zasłoniętych ust i nosa – przemierzają aleje supermarketów i centrów handlowych. Dziś paradoksy życia są coraz częściej widoczne w życiu człowieka, który często błędnie pojmuje i definiuje umiejętność świętowania i odpoczynku. Wielu ludzi współczesnego świata męczy się z powodu braku umiejętnego odpoczywania, człowiek po odpoczynku jest bardziej zmęczony niż przed nim. Jest to konsekwencja odchodzenia od źródeł wychowania chrześcijańskiego i kierowania się ku wychowaniu nowoczesnemu, tolerancyjnemu, które nie pochodzi od Boga tylko koncentrują się na człowieku – w nim ma źródło i koniec – to prowadzi do bezsensowności ludzkiego życia.